Tuesday, December 6, 2011

konflik malaysia dan indonesia

kawan2,
mesti ramai yang tengok liputan sukan sea di indonesia baru2 ni kan? Dengar tak berita tentang pihak urustia Indonesia yang gunakan bendera negara kita, Malaysia yang salah. atau tentang rakyat mereka yang tak hormatkan lagu negara kita time negara kita dapat pingat emas atau layanan urustia Indonesia kepada atlit Malaysia?
Pasti ada kan???apa perasaan kita bila diperakukan begitu?marah atau x tau apa2?

kemuncaknya bila Malaysia lawan Indonesia dalam perlawanan bola sepak untuk menentukan ibu segala pingat(pingat emas)di stadium bukarno tempoh hari? bagaimana perasaan bila pasukan Indonesia dapat masukkan gol dalam tempoh yang terlalu awal..kira2 10 minit permainan bermula? bagaimana perasaan kita pula bila pasukan Malaysia dapat samakan kedudukan selepas itu? apa pula perasaan bila satu gol Indonesia dapat diselamatkan oleh penjaga gol kita, khairul fahmi? apa perasaan kita bila gol Baddrol boloskan gawang Indonesia?
seronokkah?atau, tak kisah pon?

erm, kenapa tiba2 aku terasa aku nak tulis mende2 ni walaupun sukan sea dah lama habis..kawan2, sebenarnya konflik kita dan negara jiran kita Indonesia ni dah lama berlaku? sejak dulu mereka menulis/ mencaci/ memburukkan negara kita..tak tahu mana silapnya..negara kita dan negara dia sebenarnya dalah daripada rumpun yang sama..asal keturunan yang sama iaitu Melayu..tapi, kenapa kita bergaduh?salah kita atau salah dia?
untuk rujukan, saya copy 2 link yang mungkin boleh dijadikan panduan..namun, percaya kah kita dengan semua kutukan yang dilemparkan mereka oleh kita dalam link? betulkah kita sejahat itu???

http://samenew.wordpress.com/2007/12/15/konflik-indonesia-malaysia-sejarah-yang-berulang/

http://www.pdiperjuangan-jatim.org/v03/index.php?mod=berita&id=3605

No comments:

Post a Comment