Wednesday, November 30, 2011

Jambatan Jodoh

opps..jodoh ni isu sensitif kot...lebih2 lagi bagi yang tak kahwin2 lagi nieh...betul x?
erm....tapi, ape tu jambatan jodoh?erm, sebenarnya asal perkataan ni aku ambil dari perkataan kawan aku..nama dia Diba..(trima kasih)..dia kata, jambatan jodoh ni adalah laluan/jalan yang kita perlu tempuh sbelum jumpanya kita dengan mrs/mr right kita..
erm, nak tau rahsia disebalik jambatan jodoh ni? meh nak cite cikit..hehhe

1) kita cpat kahwin = alhamdulillah, jambatan jodoh kita pendek..
2) kita lambat kahwin = insya-Allah, jodoh kita masih menunggu, cuma jauh cikit perjalanan nye..
3) dah jumpa, tapi banyak halangan pulak = alhamdulillah, Allah bagi kita peluang untuk mengenal si dia dahulu. tapi kita kena ingat, percaturan Allah lebih hebat dan baik daripada rancangan kita..mungkin, pilihan kita ini bukan yang terbaik untuk kita sendiri..
4) tak jumpa2...sudah puas mencari dan berusaha = insya-Allah, mungkin penghujung jambatan kita adalah syurga..ada bidadara/bidadari yang sedang menunggu kita di sana...Insya-Allah...


+++kawan2+++
saya bukanlah pakar nak bercakap pasal mende2 ni..tapi, sengaja ditulis untuk perkongsian bersama...soal jodoh bukan suatu yang boleh dipilih2 seperti baju/nasi goreng/emas...'saya suka ini, saya nak yang ini. bungkus, ikat tepi ekk.'..sebab itu adalah ketentuan Ilahi yang Maha Mengetahui..tugas kita hanya berdoa dan menunggu..jika disentuh soal kenal mengenal sebelum kahwin atau couple, terlalu banyak pendapat dan komen, sama ada +ve/-ve...jadi, tanya hati tanyalah Iman..

No comments:

Post a Comment